Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego kawałka chleba, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej naprawdę duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki się pojawiają.
Robi się je tylko z dwóch składników, czyli mąki oraz wody. Po dokładnym ich zmieszaniu powstałą masę prasuje się na cienkie płaty, a potem wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Często przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz