Chilisjki trunek, kojarzący się z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na blogu tematycznym, przedstawiającym różne typy alkoholu z różnych krajów na świecie.
Pichuncho to nazwa nawołująca do niewielkiego, chilijskiego ptaka. Drink stanowi połączenie kwaśnego brandy, wermutu i cytryny. Cytrynę zwykle pomija się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwala na pozyskanie o wiele bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco i wermut to natomiast baza. Na stronie pichuncho znajduje się szczegółowy sposób wykonania. Wystarczy zamieścić brandy i wermut z kostkami lodu w shakerze i wstrząsać przez 15 sekund.
Następnie trunek należy przelać do szklanki dedykowanej do martini lub margarity. Trunek dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to trunek, który na dłuższy czas zapada w pamięć i z tego powodu coraz częściej gości na europejskich stołach. Opłaca się poznać sposób jego przygotowania i czasem serwować go znajomym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz